Русия е във война със Саудитска Арабия

На 30 септември, 2015 година Русия стартира своята военна кампания срещу джихадистите в Турция. Тя обаче преди всичко е насочена срещу Саудитска Арабия – основния донор на сунитските терористи, вилнеещи в Сирия и Ирак

RIAN_02245748.LR.ru

След като  повече от година руснаците стояха и наблюдаваха как оглавяваната от САЩ военна коалиция не постигна нищо срещу джихадистите, Русия стартира своя собствена кампания срещу тях

За три месеца руската авиация постигна много повече, отколкото оглавяваната от Щатите коалиция за цяла година. Проблемът се корени в това, че много държави от оглавяваната от тях коалиция всъщност са основни спонсори на терористите в Сирия. Те, условно, могат да бъдат разделени така: едните, които пряко ги подпомагат и други, които искат да свалят режима в Дамаск на всяка цена и нямат нищо против това да се случи с помощта на терористите. При все, че първите ги контролират и подпомагат – значи всичко следва да е „под контрол“. Те са уверени, че щом терористичните групировки в Сирия са под контрола на техни съюзници не следва да се притесняват, но това, разбира се не е така. „Ислямска Държава“ е издънка на „Ал Кайда“ – организация, която беше под контролът на ЦРУ. Организация, чийто лидер – Осама бен Ладен гордо позираше с държавния секретар на САЩ – Збигнев Бжежински. Американците и саудитите подпомогнаха муджахидините на Ладен, само за да ги хвърлят във война срещу съветите в Афганистан. Но в последствие тази организация се „еманципира“ и излезе извън контрол. 

Дълго време руснаците наблюдаваха внимателно как държави като Турция и кралствата от Залива подпомагаха явни терористични организации. В Турция и Йордания бяха обучавани, въоръжавани и вкарвани в Cирия хиляди наемници и терористи. Маските отдавна бяха паднали, много преди Турция съвсем преднамерено да свали руския Су-24М в сирийското небе. Това беше публичното падане на маските. Геополитическите интереси на Русия в Сирия включват и нещо, което малцина споменават – Путин иска да спре джихадистите, защото утре те може да се окажат в и без това гъмжащия като котило Кавказки регион, пред руските порти. А може би именно това е крайната цел на тези, които контролират „Ислямска Държава“. По времето, когато Хилъри Клинтън беше държавен секретар лично тя инициира изваждането на редица чеченски терористични организации от списъка с терористични организации на САЩ. Така тя ги легитимира, защото подриват националната сигурност на Русия. „Врагът на моят враг е мой приятел“, гласи една стара поговорка.

В тази сенчеста игра няма нищо случайно и нищо не е изключено. Терористичните атаки в Париж на 13 ноември целяха да спрат разрастването на водената от Русия коалиция срещу ИДИЛ в Сирия и все пак случилото се обаче включване на Франция рамо до рамо до Русия срещу ИДИЛ. Последва преднамереното сваляне на руския самолет от турски изстребител F-16 в сирийското небе. Тук е редно да припомним едно неотдавнашно изказване на тресящия се от мегаломания Реджеп Таип Ердоган, в което той заяви, че ако руски самолет навлезе краткотрайно в турското въздушно пространство това не е основание той да бъде свален. Ердоган е наясно преди всичко, че да свалиш руски военен самолет е нещо много опасно. Нещо, което може да предизвика война. Едва ли Ердоган е действал без преди това да е получил одобрение и гаранции на по-влиятелните си съюзници във Вашингтон. И второ. Какво се говори пред медиите няма значение. Руснаците и турците са много наясно какво върши единия и другия в Сирия. Руските полети по турските граници имат две основни цели: да провокират терористите и наемниците, намиращи се под контрола на Анкара, за да следят движението и активността им и чисто и просто, за да изпробват капацитета на турската отбрана. По логиката на Ердоган, Гърция трябваше да е свалила десетки турски изстребители, защото  от януари до август 2015 г. са регистрирани 1306 нарушения на въздушното пространство на Гърция от 101 военни самолети на Турция. И тук изключваме важната подробност, че Турция свали руския Су-24м във въздушното пространство на Сирия. 

561ac009c46188e8598b4628

На 15 юни 2015г. изненадващо Принц Салман, министър на отбраната на Саудитска Арабия, пристигна на крака в Санкт Петербург, за да се срещне с руския държавен глава Владимир Путин. Тогава сина на саудитския крал даде изражението, че саудитското кралство иска да затопли отношенията си със своя опонент – Русия. Дори се дискутира покупката на руско оръжие на стойност $10 млрд.щатски долара, изграждането на ядрени центраили и евентуално уреждане на среща между саудитския монарх и руския президент. 

Дългата процесия от арабски лидери, които идваха на крак в Москва и Сочи през последните месеци, за да се срещнат с президента Путин ми напомни за събитията през 1077 година, когато германският император Хенрих IV, отлъчен от църквата и свален от власт, чака унизително 3 дни пред замака Каноса, стоейки на колене, за да бъде приет и опростен от папа Григорий VII. Папата го приема, но не го опрощава. Унизеният Хенрих IV се заклева да отмъсти на римския папа. В случая арабските лидери са в ролята на Хенрих IV, а Путин в ролята на папа Григорий  VII. И точно както Хенрих арабските лидери се озвериха, след като не успяха да изтъргуват с интересите на руснаците, които не отстъпиха. Тези срещи, както много други световнозначими политически събития бяха впити с лъжи и заблуди.

Това, което е повече от ясно сега, особено след свалянето на руския Су-24М е, че Русия не води война срещу „Ислямска Държава“, нито с техните поддръжници в Турция. Русия е замесена в много по-опасна война – срещу Саудитска Арабия. Русия воюва с армията на Саудитска Арабия, една от нейните сенчести армии, т.нар. „Ислямска Държава“. Владимир Путин влезе във война със саудитския монарх Крал Салман бин Абдулазиз ал Сауд и неговия син и министър на отбраната принц Салман, с който се срещнаха в Питер през юни 2015г.

Немските медии публикуваха изтекъл доклад на немското разузнаване. В изтеклия доклад на немското разузнаване – БНД има много притеснителни констатации. Главно обаче немските разузнавачи и анализатори акцентират над издигането на 30-годишния принц Мохамед бин Салман. Според немското разузнаване Саудитска Арабия ще поеме курс на още по-открит и брутален интервенционализъм, за да се издигне и установи като най-силната арабска държава. 

Изострянето на саудитския интервенционализъм след като краля седна на трона пролича с ръководената от принца военна операция в съседен Йемен с кодово име „Операция Решителна Буря“. Световната преса, или по-точно доминиращата в информационно отношение западна преса слабо отразява какво вършат саудитите в Йемен. А всъщност е много просто – в Йемен Саудитска Арабия започна война срещу своя кръвен шиитски враг – Иран, който от своя страна воюва на страната на сирийската армия и е съюзник на Русия в Сирия. Саудитите оглавиха коалиция на арабските държави, включваща Египет, Мароко, Йордания, Судан, ОАЕ, Кувейт, Катар и Бахрейн. Принц Салман също така ръководи и Саудитския икономически съвет, който сам създаде.

Саудитския крал изобщо не е този мил и хрисим човек, който западната преса и неговия ПР-екип обрисуват. Нека не забравяме, че Саудитска Арабия е държава, в която обезглавяват хора, включително и деца, жените нямат почти никакви права, вилнее „религиозна полиция“, а изповядването на друга, различна от исляма религия, се наказва със смърт. Но за „човешките права“ в Саудитска Арабия рядко се повдига въпроса. Все пак – това е един от най-големите съюзници на Вашингтон. 

В своята последна книга, която съвсем скоро ще бъде публикувана – „Изгубената хегемония: Кой ще бъде унищожен от Бог“ авторитетния американски професор Уилям Ендгъл разглежда документално и детайлно събитията от момента, когато ЦРУ реши да прехвърли „Мюсюлманските братя“ от Египет, след като там бяха забранени след опита им в началото на 50’те години да извършат покушението срещу втория египетски президент – Гамал Абдел Насер. Toй, впрочем е сред вдъхновителите и на бащата на Башар Асад – Хафез Асад. Някъде тогава се заформи окончателно перверзния брак между Саудитска Арабия и някои радикални мюсюлмански терористични организации. Както добре го описва Джон Лофтус – бивш висш представител на американския правосъден департамент с обвързването на Саудитска Арабия и египетските „Мюсюлмански Братя“ те заедно 

„комбинираха нацистката доктрина с тази страна форма на ислямизма – уахабизма“.

През 1954г., ръководителят на ЦРУ – Алън Дълес, потърси саудитите, за да спомогнат преизграждането на структурите на „Мюсюлманско Братство“. Алън Дълес е един от идеолозите на може би и до днес следваната доктрина, според която, за да бъде ударена Русия и тя да изгуби влияние, в това число и в държави като България, трябва да бъде унищожено Източното православие. Постигането на тази цел включва и ислямизацията и подкрепата на всякакви ислямистки групировки и формирования. Същата политика водеше и държавния секретар Збигнев Бжежински, който изгради стратегии, които Америка следва и до днес. Бжежински измисли „гениалната“ идея муджахидините на саудитеца Осама Бин Ладен да бъдат подкрепени и пуснати във война в Афганистан срещу руснаците. Той самия бе заявил, че „след комунизма, най-големия враг на западната демокрация е източното православие“. Богатото петролно кралство започна да налива пари и заедно с американците възродиха терористичната организация, позволявайки им да се развихрят из целия Близък Изток, но все в държавите, подкрепяни от Съветския съюз. Очевидно е колко стара е враждата между саудитите и руснаците. Вражда, която днес принуди Путин да влезе във война със саудитския монарх в Сирия. 

По време на американската инвазия в Ирак през 2003-2004г. „Ал Кайда“ влезе в тази държава, оглавявана от терориста от марокански произход Абу Мусал ал-Заркауи, който се закле във вярност на Осама бен Ладен. Той създаде клетките на „Ал Кайда“ в Ирак, които по-късно се преименуваха на „Ислямска Държава в Ирак“ – предвестниците на вилнеещата днес, финансирана от Саудитска Арабия, „Ислямска Държава“. Разсекретени документи на американското военно разузнаване сочат, че през август 2012 година американците са знаели, че основната маса от т.нар. „сирийска опозиция“, които САЩ подкрепя е съставена от екстремистски ислямистки групировки, включително

„Салафити и членове на Мюсюлманско братство, както и Ал Кайда

Но най-шокиращото становище на американското военно разузнаване в този техен доклад сочи, че настоящия, наскоро възкачил се на трона в Саудитска Арабия, крал Салман е свързан с „Ал Кайда“

Съюзът между саудитите и турците е повече от очевиден.

lion

Те заедно подпомагат терористите от ИДИЛ и преследват общи цели. Например питали ли сте се как терористите от ИДИЛ са се сдобили с чисто нови джипове Тойота, американски ракети TOW и тн.? Ето един пример: през май 2014 година турското разузнаване (МИТ) извози чрез специален товарен влак в Сирия американски оръжия и чисто нови джипове от марката Тойота, заплатени от съюзна Саудитска Арабия.

Известно време след свалянето на руския Су-24М стана ясно, че турския изтребител F-16 е бил подпомогнат от два разузнаватлени самолета AWACS, които са му дали възможност да нанесе точния удар срещу руския самолет. Един от самолетите AWACS беше Boeing AWACS E-3A на саудитските военновъздушни сили, който е излетял от саудитската авиобаза в Рияд. Добре познатата и установена формула – саудитски пари-американско оръжие-трети поръчител…

Това, което наблюдаваме днес в Сирия не е просто изолирана война на Русия срещу подкрепяната от ислямисткия авторитарист Ердоган. Това е нещо много по-голямо: Русия воюва и с тези, които я контролират – Саудитското кралство.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s