20 декември, 1943: САЩ изсипва 270 бомби над София

Бомбардировката е с „наказателна“ цел, сред мишените няма нито един военен обект – мишени са цивилни сгради и жителите на столицата. В бомбардировките от 20 декември, 1943г. американците изсипват 270 бомби, унищожават над 113 цивилни сгради и успяват да убият над 100 софиянци

211

Великобритания първа обявяа война на Царство България на 12 декември 1941 и дори България да не е участник в каквито и да било бойни действия, отклонявайки винаги категорично такива искания идващи от Германия, въпреки всичко е атакувана и подложена на жестоки бомбардировки от англо-американските военно-възушни сили.

И най-страшното е, че бомбардировките са насочени предимно срещу граждански обекти, като най-силни поражения търпи София- разрушени са болници, сиропиталища,  Голямата Софийска Синагога е сериозно засегната, изгаря известната юдейска библиотека съхраняваща огромна колекция от равинистични трудове, извършено и пряко бомбено нападение срещу руската църква Свети Николай, и още много храмове и културни паментници са унищожени.

На 20 декември 1943 година, 15 въздушна армия на американската авиация  извършва нападение върху София фиксирано като „терористична бомбардировка“ във военните разработки и планове на Великобритания.

Използвани са 150 бомбардировача „Либърейтър“ – B-24 Liberator, двумоторни двутели изтребители Lockheed P-38 Lightning.

На 20 декември 1943 год. Американската авиация  пуска 270 бомби, успява да разруши 113 сгради, железопътна линия, само в този ден загиват около 100 човека, а още толкова са ранени.

Просто такива неща, никога не трябва да бъдат забравяни от народа ни и винаги трябва да си правим изводи, защото ако някой веднъж е постъпил така със страната ни, няма основания да смятаме, че няма да го направи пак.

44 коментара to “20 декември, 1943: САЩ изсипва 270 бомби над София”

 1. Игнате, помията е в твоята глава отровна и смърдяща!

 2. На 13.12.1941г. България, като член на Оста, обявява война на САЩ и Великобритания. Актът е одобрен същия ден от правителственото мнозинството в ХХV ОНС. Правителството на Богдан Филов некоректно интерпретира чл. 3 от Тристранния пакт. Чл. 3 задължава страните – членки да обявят война на всяка държава, извършила агресивни действия спрямо която и да е страна – член на Пакта. В случая е точно обратното – Япония осъществява акт на агресия по отношение на САЩ на 07.12.1941г.
  На 28.12.1941г., в отговор на акта на българското правителство от 13.12.1941г. Великобритания обявява война на България. САЩ се поставят в състояние на война с България на 03.04.1942г. с декларация на Конгреса.
  На 05.09.1944г. СССР обявява война на България.
  На 08.09.1944г. правителството на К. Муравиев обявява война на Германия. На 09.09.1944г. правителството на К. Георгиев също обявява война на Германия.

 3. След кaто българите допускаме да се издигне паметник на убийците ни,помислете дали този народ е способен и заслужава по добра съдба.не е ли този народ генетично обременен.колкото до англичани и американци те ще си получат ядрено възмездие било от Русия било от другаде.

 4. Sveta Nedela

 5. Игнат Петков, преди да дойдат от СССР, за да избият българската интелигенция кой уби – с присъда и без присъда – Гео Милев, Йосиф Хербст, Никола Вапцаров, Майор Томпсън, Вела Пеева, Ана Вентура, децата от Ястребино, защото родителите им не били прости, а четели забранени книги – като по времето на Инквизицията и действителния фашизъм – книги, но ЗАБРАНЕНИ! – все ,,прости“ хора, а не интелигентни???
  И няма да се уморя да питам – ще се издигне ли паметник на невинните жертви???
  Защото в Южния парк на София беше издигнат паметник на загиналите убийци…

 6. Бомбардировките са мъничко лошо в сравнение с ужаса, който е последвал след тях с началото на 9 септемврийския преврат!!

 7. Виж какво, Румене, тая помия в главата ти е събрана от най-тъпите клишета на комунистическата пропаганда, оформена като история, набивана в комунистическите училища. Първо в България никога не е имало фашистка партия на власт, второ България е натикана в кучи задник с Ньойнския мирен договор и е смазана основната национална кауза -Обединение на всички българи в едни граници, заради която са се водили всийчки предишни войни, за Съединението, балканската, междусъюзническата, участие в Първата световна, и трето не е имало никаква възможност за отказ – справка съдбата на Югославия. Нашата войска никога не е нападала нито Америка, нито Британия, нито СССР, тя само е окупирала изконно наши земи от българското землище преследвайки същата национална кауза-завет от дедите ни. А т.н. „велики“ сили тръгнали да отстояват интересите си по целия свят, са извършили варварски бомбардировки срещи граждански обекти и жени и деца. А „братския“ СССР ни обявява война и ни окупира за да избие по болшевишки цялата ни интелигенция и елит и да сложи на власт неграмотници,ибрикчии и майкопродавци.Все още не можем да се съвземем от нещастните последствия от това. Все още сме един срещу друг, все още не знаем защо сме заедно, каква е националната ни кауза…

 8. Това няма да го намерите в нито един ученик по история!

 9. Приятели,

  Великият Български Народ е казал…:

  „Който нож вади, от нож умира…!“

  Това се отнася за военнопрестъпниците, монарха Борис и стадото му от фашисти-министри и техните военнопрестъпници, обявили НАПЪЛНО БЕЗПРИЧИННО ВОЙНА на САЩ и Англия през 1941-ва година… За такива военни престъпници в САЩ и Англия измислиха и наложиха в цяла Европа „Народни съдилища“, а конкретно в България „Съюзната комисия“, съставена от представители на САЩ, Англия и СССР приложиха…
  А иначе, извън всяко съмнение, поклон пред честните български мъже и жени, и фашисти, и комунисти, и от всички други партии, които независимо от политиците ни Идиоти, които противопоставеха българин – срещу българин…, положиха костите си във въоръжена борба за Майка България…!

  Вечно презрение за политиците ни икиоти и дели, заставили да се бият българи срещу българи…!
  Анатема за всеки, който дигне ръка върху паметниците на достойните Българи, пролели кръвта си за Майка България…!!!
  .

 10. Откъс от доклад до Конгрегацията на Петър Солинат от 1622 г.:
  …..Тези хора, когато аз бях пратен при тях от Климент VІІІ, светла му памет, живееха по християнски , но лошо, без добър пастир, защото спазваха много лоши обичаи като суеверия, магии, магьосничества и някои празници по модула на схизматиците.Не ходеха на литургия, освен когато им се нравеше, рядко се изповядваха. Носеха храни в църква и там ги консумираха, като се държаха скандално в църквите; танцуваха , играеха и вършеха други неприличия.
  Даваха дъщерите си на турците, на схизматиците и мнозина водеха по две жени. Когато не им се харесваше една , я оставяха и вземаха друга.
  В деня на рождество Христово вършеха едни игри (наречени коледари) много скандални, в които вземаха участие хора от двата пола, а и по-голямата част не слушаха литургията.
  Женеха се по-между си във втора и трета степен и на сватбата се събираха роднини и съседи и така по една или две седмици пируваха и се напиваха много неприлично, от което се раждаха и много лоши прояви.

  • Ех, че живот е бил! Слава богу, че българите не са следвали сляпо тази ужасна машинария, каквато е била Инквизицията векове наред, унищожила милиони души, нетзрпяща противоречия. Слава на българския своенравен и свободолюбив дух! Един прекрасен народ!Слава на богумилите и богумилството
   !

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s