20 декември, 1943: САЩ изсипва 270 бомби над София

Бомбардировката е с „наказателна“ цел, сред мишените няма нито един военен обект – мишени са цивилни сгради и жителите на столицата. В бомбардировките от 20 декември, 1943г. американците изсипват 270 бомби, унищожават над 113 цивилни сгради и успяват да убият над 100 софиянци

211

Великобритания първа обявяа война на Царство България на 12 декември 1941 и дори България да не е участник в каквито и да било бойни действия, отклонявайки винаги категорично такива искания идващи от Германия, въпреки всичко е атакувана и подложена на жестоки бомбардировки от англо-американските военно-възушни сили.

И най-страшното е, че бомбардировките са насочени предимно срещу граждански обекти, като най-силни поражения търпи София- разрушени са болници, сиропиталища,  Голямата Софийска Синагога е сериозно засегната, изгаря известната юдейска библиотека съхраняваща огромна колекция от равинистични трудове, извършено и пряко бомбено нападение срещу руската църква Свети Николай, и още много храмове и културни паментници са унищожени.

На 20 декември 1943 година, 15 въздушна армия на американската авиация  извършва нападение върху София фиксирано като „терористична бомбардировка“ във военните разработки и планове на Великобритания.

Използвани са 150 бомбардировача „Либърейтър“ – B-24 Liberator, двумоторни двутели изтребители Lockheed P-38 Lightning.

На 20 декември 1943 год. Американската авиация  пуска 270 бомби, успява да разруши 113 сгради, железопътна линия, само в този ден загиват около 100 човека, а още толкова са ранени.

Просто такива неща, никога не трябва да бъдат забравяни от народа ни и винаги трябва да си правим изводи, защото ако някой веднъж е постъпил така със страната ни, няма основания да смятаме, че няма да го направи пак.

32 коментара to “20 декември, 1943: САЩ изсипва 270 бомби над София”

 1. Бактън от тез’ американци….ее…

 2. А и много сме „умни“ и „смели“ ама пишем „силни“ коментари само бод името „Анонимен“

 3. Това са неща станали през война в, която никой от нас още не е бил роден и целия свят се старае да не се случи отново защото всеки си показва керливите ризи.А само ние сме толкова долен народ та обвиняваме правнуците на хора, които са били жертва на алчните и некадърни политици.След като позволяваме вече 70 години нашите политици да превърнат държавата ни в най-долната тоалетна на Европа нямаме право да съдим останалите народи.

 4. Войната е позор за народите. Каквото и да коментираме и да анализираме, ние все сме губещите от войните съюзите алиансите и блоковете както по времето на Втората световна война, след това през епохата на студената война, а сега и след демокрацията… А за САЩ които са осведомени според пророчествата в Библията в Откр 13 глава Америка е разкрита като звяра с агнешки рога, който помага на звяра идващ от морето, т.е. Ватикана представящ възстановения католизицъм представян от папата и многото йезоити пръснати по лицето на земята.Какво може да се очаква от един звяр? Това което са правили през Средновеконието, погледнете кръстоносните походи в които са участвали деца, след това кладите, лов на вещици, Вартоломеевата нощ, и какво ли не още, а да не забравяме Хирошима и Нагазаки където са пострадали също цивилни граждани. .

 5. от такива капути ,като сащ-о любци и крастави американолизци ми е писнало ….кухи некадърни парчета….най-простата нация в света е американската ….гол да го барате !

 6. ЧАРЛИ,ние православните използваме това име само да си кръщаваме кучетата,мега неграмотно помиярче такова….

 7. За всички продажни подлоги имам само нещо да припомня нещо съвсем дребно и несъществено което са забравили с малките си надрусани мозъци. Хубостници такива като вас винаги е имало и ще има и сега сте много куражлии, но не забравяйте историята на такива хора като вас, рано или късно свършвате по три начина: в немаркиран гроб, в трудовите лагери (сега им казват колонии) или зад решетките! Вашите предшетственици през 60-те, 70-те и 80-те ги ядоха прасетата по лагерите, знам че усещате такава съдба и за себе си и пълните гащите и ви е ясно че никой американец или англичанче от Лондон ще дойде да умира тук за да ви пази гъза!

 8. Затова сега сте им съюзници….жалки некомунисти….

 9. Тапак си ти. И освен това си и неграмотен а най-лошото е, че си некомпетентен, но това произлиза от предишните ти „качества“. Но ще ви светна, за да сте сте запознати с историята и да не говорите глупости, ще ви се смеят хората.“На 12 декември 1941 г. Великобритания първа обявява война на Царство България, едва на другия ден принудено от това Царство България формално отговаря със същото.Въпреки че България не участва в никакви бойни действия тя е подложена на жестоки бомбардировки от англо-американските въздушни сили, като най-тежко е засегната София“ И произлизайки от горе написаното аз не подкрепям това, че България е била в съюз с Германия, както и не подкрепям смъртта на невинни български граждани, а ако вие я подкрепяте не знам как се наричате българи.

 10. Значи, на всички, които пишат глупости по чатовете им пожелавам две неща:

  Научете тия езици,че се излагате. Нито от руски, нито от английски вдявате…
  Прочетете малко история. Има добри историци както руснаци така и амриканци, и французи, и италианци. Моля Ви, излагате се.

  P.S: Студената война свърши, излезте от виртуалните окопи!

 11. Тъпаци българия е единствената страна обявила на сащ война и то 2 пъти кво искате да ни пратят хуманитарна помощ ли

 12. Жал ми е колко сте жалки… Просто нямам думи. Тук не става въпрос кой е комунист, и кой европеец. Става въпрос за това, че невинни българи са загинали по нелеп начин. И вие оправдавате това, ами утре, където и да се намирате, на майка си в путката, като ви попитат какви сте, моля ви не казвайте че сте българи……

 13. Американците и британците, които ПРИПОМНЯМ на про-руската зган са наши съюзници в НАТО, не бомбардираха София, защото Царя ни вкара в съюз с Хитлер. Бомбардираха, защото в България е имало много комунисти, а народа е бил про-руски настроен – това не са малки причини и затова бомбардировките са напълно оправдани. Дори, ако бяха бомбардирали повече щяха да унищожат комунистите и да предотвартят победата им след 9ти сентември!

  • Eurofighter! Евробияч а и ти ли си на опияти.

  • това е пост наПлевньо Чехъла под прикритие.-:-)🙂🙂🙂🙂 да бе верно ..те Комунистите са си седели мирно по къщите със жените и децата под бомбите…а Гербаджиите и царските подлоги са били партизани в балкана по землянките:-)🙂🙂🙂🙂🙂

 14. предпочитам американските бонби отколкото това което сме сега – руска колониа!!!

 15. еи кремалски агенти…спрете с това турско ропство и тия бомбандировки ве, глупацииии само това ли имате да кажете срещу евроатлантическите ни партньори. Русия е агресор, това е част от хибридната воина!!!

 16. Всичко се връща рано или късно😉

  • ….същото и по мАсква? Представям си как НАТО-вските самолети бомбят мАсква, а Путлер се крие в мазетата на Кремал! I’m has an dream…

 17. Няма да забравим!

 18. Така ви се пада!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s