20 декември, 1943: САЩ изсипва 270 бомби над София

Бомбардировката е с „наказателна“ цел, сред мишените няма нито един военен обект – мишени са цивилни сгради и жителите на столицата. В бомбардировките от 20 декември, 1943г. американците изсипват 270 бомби, унищожават над 113 цивилни сгради и успяват да убият над 100 софиянци

211

Великобритания първа обявяа война на Царство България на 12 декември 1941 и дори България да не е участник в каквито и да било бойни действия, отклонявайки винаги категорично такива искания идващи от Германия, въпреки всичко е атакувана и подложена на жестоки бомбардировки от англо-американските военно-възушни сили.

И най-страшното е, че бомбардировките са насочени предимно срещу граждански обекти, като най-силни поражения търпи София- разрушени са болници, сиропиталища,  Голямата Софийска Синагога е сериозно засегната, изгаря известната юдейска библиотека съхраняваща огромна колекция от равинистични трудове, извършено и пряко бомбено нападение срещу руската църква Свети Николай, и още много храмове и културни паментници са унищожени.

На 20 декември 1943 година, 15 въздушна армия на американската авиация  извършва нападение върху София фиксирано като „терористична бомбардировка“ във военните разработки и планове на Великобритания.

Използвани са 150 бомбардировача „Либърейтър“ – B-24 Liberator, двумоторни двутели изтребители Lockheed P-38 Lightning.

На 20 декември 1943 год. Американската авиация  пуска 270 бомби, успява да разруши 113 сгради, железопътна линия, само в този ден загиват около 100 човека, а още толкова са ранени.

Просто такива неща, никога не трябва да бъдат забравяни от народа ни и винаги трябва да си правим изводи, защото ако някой веднъж е постъпил така със страната ни, няма основания да смятаме, че няма да го направи пак.

40 Коментари to “20 декември, 1943: САЩ изсипва 270 бомби над София”

 1. Sveta Nedela

 2. Игнат Петков, преди да дойдат от СССР, за да избият българската интелигенция кой уби – с присъда и без присъда – Гео Милев, Йосиф Хербст, Никола Вапцаров, Майор Томпсън, Вела Пеева, Ана Вентура, децата от Ястребино, защото родителите им не били прости, а четели забранени книги – като по времето на Инквизицията и действителния фашизъм – книги, но ЗАБРАНЕНИ! – все ,,прости“ хора, а не интелигентни???
  И няма да се уморя да питам – ще се издигне ли паметник на невинните жертви???
  Защото в Южния парк на София беше издигнат паметник на загиналите убийци…

 3. Бомбардировките са мъничко лошо в сравнение с ужаса, който е последвал след тях с началото на 9 септемврийския преврат!!

 4. Виж какво, Румене, тая помия в главата ти е събрана от най-тъпите клишета на комунистическата пропаганда, оформена като история, набивана в комунистическите училища. Първо в България никога не е имало фашистка партия на власт, второ България е натикана в кучи задник с Ньойнския мирен договор и е смазана основната национална кауза -Обединение на всички българи в едни граници, заради която са се водили всийчки предишни войни, за Съединението, балканската, междусъюзническата, участие в Първата световна, и трето не е имало никаква възможност за отказ – справка съдбата на Югославия. Нашата войска никога не е нападала нито Америка, нито Британия, нито СССР, тя само е окупирала изконно наши земи от българското землище преследвайки същата национална кауза-завет от дедите ни. А т.н. „велики“ сили тръгнали да отстояват интересите си по целия свят, са извършили варварски бомбардировки срещи граждански обекти и жени и деца. А „братския“ СССР ни обявява война и ни окупира за да избие по болшевишки цялата ни интелигенция и елит и да сложи на власт неграмотници,ибрикчии и майкопродавци.Все още не можем да се съвземем от нещастните последствия от това. Все още сме един срещу друг, все още не знаем защо сме заедно, каква е националната ни кауза…

 5. Това няма да го намерите в нито един ученик по история!

 6. Приятели,

  Великият Български Народ е казал…:

  „Който нож вади, от нож умира…!“

  Това се отнася за военнопрестъпниците, монарха Борис и стадото му от фашисти-министри и техните военнопрестъпници, обявили НАПЪЛНО БЕЗПРИЧИННО ВОЙНА на САЩ и Англия през 1941-ва година… За такива военни престъпници в САЩ и Англия измислиха и наложиха в цяла Европа „Народни съдилища“, а конкретно в България „Съюзната комисия“, съставена от представители на САЩ, Англия и СССР приложиха…
  А иначе, извън всяко съмнение, поклон пред честните български мъже и жени, и фашисти, и комунисти, и от всички други партии, които независимо от политиците ни Идиоти, които противопоставеха българин – срещу българин…, положиха костите си във въоръжена борба за Майка България…!

  Вечно презрение за политиците ни икиоти и дели, заставили да се бият българи срещу българи…!
  Анатема за всеки, който дигне ръка върху паметниците на достойните Българи, пролели кръвта си за Майка България…!!!
  .

 7. Откъс от доклад до Конгрегацията на Петър Солинат от 1622 г.:
  …..Тези хора, когато аз бях пратен при тях от Климент VІІІ, светла му памет, живееха по християнски , но лошо, без добър пастир, защото спазваха много лоши обичаи като суеверия, магии, магьосничества и някои празници по модула на схизматиците.Не ходеха на литургия, освен когато им се нравеше, рядко се изповядваха. Носеха храни в църква и там ги консумираха, като се държаха скандално в църквите; танцуваха , играеха и вършеха други неприличия.
  Даваха дъщерите си на турците, на схизматиците и мнозина водеха по две жени. Когато не им се харесваше една , я оставяха и вземаха друга.
  В деня на рождество Христово вършеха едни игри (наречени коледари) много скандални, в които вземаха участие хора от двата пола, а и по-голямата част не слушаха литургията.
  Женеха се по-между си във втора и трета степен и на сватбата се събираха роднини и съседи и така по една или две седмици пируваха и се напиваха много неприлично, от което се раждаха и много лоши прояви.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s