Още една структура на турските служби в България започва да функционира

По време на посещението на турския премиер Ахмед Давутоглу в София е било договорено нещо, което остана встрани от общественото внимание, но ще има огромно въздействие върху ситуацията в България в контекста на българо-турските отношения. При срещата на двете правителствени делегации са се договорили в нашата страна да се открие офис на Турската агенция за сътрудничество и развитие (TIKA)

618x394

Страната ни дълги години отхвърля предложеният на Анкара за откриване на подобно представителство. Българските власти досега отклоняваха натиска с аргумента, че сме в ЕС и подобно нещо не е необходимо.

ТИКА е неправителствена организация, която оперира основно в бившите територии на Османската империя в Европа, Азия и Африка. Тя развива благотворителни проекти предимно с културна, медицинска и религиозна насоченост. Зад маската на благотворителността обаче се случват някои притеснителни неща. Например в Косово, организацията разруши археологически паметници от римско време и финансира издигането на тяхно място на джамии, които твърди, че са били там по османско време. Това предизвика гнева на историци, археолози и общественици, но малката балканска страна не успя да се справи с могъщия си благотворител. В Сирия организацията бе засечена да се занимава с превоза не на хуманитарни помощи, а на други стоки в камионите си. По непотвърдена информация става дума за транспорт на оръжие. ТИКА работи много сериозно в Македония, което не е в унисон с българската политика там.

Българският министър-председател е приел стъпването на организацията на българска земя да започне с проекти в секторите земеделие и животновъдство. С това ще се позволи влизането на влиятелната организация директно в смесените региони, които вече са под силно напрежение заради случващото се около ДПС. Виси въпросът и редно ли е България, която член на ЕС да получава помощи за развитие.

Неофициално се знае, че ТИКА е структура на турските тайна служби, която се използва по линия на „меката сила“ на режима на Ердоган. Тя е създадена през 1992 година, паралелно с идеята на турския президент Тургут Йозал за завръщането на Турция на Балканите. Първоначално е под шапката на външното министерство. Непосредственият повод е активната политика по времето на Йозал спрямо започналите преход страни на Балканите, Кавказ и в Средна Азия. За да се повиши ефективността й. През 1999 година агенцията минава на директно подчинение на премиера на Турция. По време на управлението на Партията на справедливостта и развитието ТИКА се превръща в значим играч в турската външна политика. Бившият директор на ТИКА – Хакан Фидан, след напускането на поста води тайните преговори в ПКК, а през 2010 година оглави турската специални служба – МИТ. Бюджетът на организацията постоянно расте пред годините. От 73 млн. долара през 2002 г. се увеличава на 339 млн. през 2004 г. – 600 млн. през 2005 г. – 760 млн. през 2007 година. Днес надминава милиард.

В Европейския съюз единствено Унгария и Румъния позволиха на ТИКА да открие офис, но и двете страни нямат турско или мюсюлманско малцинство. Въпреки това организацията се опитва да работи конкретно с гагузите в Румъния. Влизането в двете членки на ЕС е по-скоро претекст за прецедент, за да може да се стъпи в ключовата страна за турския геополитически коридор – България. И така да се форсират проектите по линия на културната и религиозна автономия на българските граждани с турско самосъзнание. От страна на българското правителство липса информация или разяснения кое е наложило промяна в българската позиция по въпроса.

6 коментара to “Още една структура на турските служби в България започва да функционира”

 1. НЯМА НИЩО ПО- СКЪПО ОТ „БЕЗПЛАТНИЯ“ ОБЯД !….НЯКОИ ХОРА СА СЛЪНЧАСАЛИ И НЕ МИСЛЯТ ТРЕЗВО ЗА РОД И РОДИНА …….

 2. Не искам и да си представям каква е цялата истина… Просто ми е мъчно за страната ни.

 3. Гагаузите са тюркско говорящи българи и тази организация активно ги потурчва. Управляват ни ибрици. Не еничари, а тотални ибрици и шушумигари!

 4. Демек турското НПО като „Америка за България“, БХК и много други знайни и незнайни агентурни организации работещи срещу България със знанието на продажните български гъзолизци-политици! Ама така било евроатлантическо, така били модерно! Абе „Криворазбраната цивилизация 2“!

 5. Приятели,

  Турция много отдавна провежда тайни операции в съседни държави, но сега “играе солово”…, пише War on the Rocks.
  „Турските тайни операции могат да доведат до дипломатическа изолация както от традиционните западни съюзници, така и от съседни страни. Още по-голямо безпокойство предизвиква възможността те да доведат до пряк военен конфликт на Балканите…” – пише авторът на публикацията Егемен Бесчи, изучаващ взаимодействието на Турция и Запада по въпросите на разузнаването.
  Позовавайки се на разсекретени документи авторът твърди, че Турция много отдавна провежда тайни операции в съседни страни. Като пример авторът сочи събитията през 1950-те години в България.

  Авторът Бесчи се спира на събитията от Руско-Османската война от 1877/8г. и Балканските войни, когато част от мюсулманското малцинство, извършили зверства над българите на балканите, напуснало България.
  – Когато България влиза в Съветския блок. След мащабна тайна операция на Турските тайни служби (наследили османските през 1922г.), през 1950-51 г. под страх от турска саморазправа, България е напусната от 250 хиляди мюсулмани, сред които са набрани тайни агенти и върнати в България…
  – През 1952 г. Турция влиза в НАТО и военното разузнаване G-2 се обединило със службата за национална сигурност МАН, но освен в общи разработки, турското разузнаване провеждало и свои “частни”операции в Блгария. През 1960-те години турското разузнаване привлякло мигранти, които тайно проникнали в България и разузнали ракетните системи (ПВО).

  Турция продължава да подкрепя различни опозиционни групи в България и извършва на подривна дейност, която не е спирала до 1989г…!!!
  Например;
  – Непрекъсващи саботажи в икономиката на България.
  – Стерилизиране на български момчета чрез фалшиви имунизации (Разград).
  – Атентатите на гара Буново, Пловдив, Слънчев бряг и много други…, довели до ответна реакция на България – смяна на арабските и ислямските имена на българите-мюсулмани…
  – Трансформацията на “Турското съпротивително движение” в легалната партия ДПС…
  – Разкриване на агунтите на тайните служби от А.Доганов със “Онзи списък”.
  – Разкриване през 2015г., на българските агенти по сигурност и разузнаване в дипломатическия корпус и офицерите ни работещи в новите разузнаване и контраразузнаване дори се опитаха, чрез подмяна на началника и, да “източат” агентите на Военното ни разузнаване…
  – Предаването от Л.Местан в турското посолство на секретна държавна информация, включително и договора за ремонта на МиГ-29…
  – Част от останалите “тайни” операции ги знаят в ДАНС, но… едва ли всичките…, дори по линия на НАТО и програмата за “Укрепване на доверието”, която предоставя на държавата-източник “изтекла” в съюзна (натовска) държава информация…!!!
  Всичко това доказва, че Турция притежава голяма тайна мрежа в България и неспиращ богат опит във водене на тайни операции в България и винаги се е опитвала да играе „соло”.

  Сегашните тайни операции – като въоръжаване на въстанически групировки в Сирия, с активно българско участие, са главна опора на турската политика не само в Близкия Изток, но и срещу България , независимо от членството ни в НАТО…

  Всичко това влече след себе си много рискове, не само за България, затова западните съюзници на Турция повече не й се доверяват. Като резултат Турция става все по-изолирана, особено относно нейните действия в България.
  (частично по инф. От Блиц)

 6. Демек турския вариант на Българския Хелзински шибан комитет!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s