100 дни руска военна операция в Сирия – какви са реалните резултати?

Поводът 100 дни от началото на руската военна операция в Сирия е обект на анализи от руското командване и от основния опозиционен субект – Сирийската национална коалиция (СНК), както и на различни влиятелни полеви източници като Фронт „Ан Нусра“ и „Ахрар аш Шам“ – всички те дават различни оценки за успеха на руската операция

russia_strikes_syria

В своя статия „90 дни кошмар за ИДИЛ” в органа на руското министерство на отбраната „Червена звезда” се дават впечатляващи резултати от попаденията на въоръжените сили.

Говори се за разрушаване на десетки тренировъчни лагери, лаборатории за производство на бомби на ИДИЛ и т.н. Според материала всички цели са поразени с точност. Прави впечатление, че се говори само за руска и сирийска армия, а останалите два съюзника отсъстват.

В същото време в своя декларация СНК дава данни, показващи че войната продължава, независимо от настъплението по няколко оси на сирийската армия под руски въздушен чадър. Логично, опозиционерите поставят акцент върху бомбардировките на болници, училища, джамии и цивилни сгради, както и на дадените жертви от страна на цивилното население. Те твърдят, че 94% от целите на руските атаки са на субекти от Сирийската свободна армия и на обекти от гражданската инфраструктура.

CYJLwkoWEAAHS9I

Трудно е да се добие ясна картина на размерите на промяната на контролираните от правителството, от бунтовниците, от кюрдите и от ИДИЛ зони след 30 септември 2015 г. То е факт и никой не го отрича. Отделните полеви източници дават различна информация. През последните дни „се сблъскаха” различни данни. Според лидера на фронта „Нусра” 80% от територията на Сирия „е освободена”. В същото време източник от бунтовническата милиция „Ахрар аш шам” твърди, че контролираната от бунтовниците (в това число и от „Нурса”) територия е едва 12%. Според данни на международната коалиция, контролираната от ИДИЛ територия се е свила с 20%, но най-вече за сметка на т.нар. „Сирийска демократична армия” (СДА), чийто гръбнак са местните кюрдски милиции „Части за народна защита”. Последните действат под въздушния чадър на коалицията, водена от САЩ, въпреки неодобрението на Анкара.

В същото време отвоювания от ИДИЛ стратегически язовир „Тишрин“ на река Ефрат вече се контролира от американски части, въпреки че сухопътната операция беше реализирана от СДА. Очевидно Вашингтон се съобрази със заплахите на Турция, че ще се намеси пряко във военните действия, ако кюрдите стъпят на западния бряг на река Ефрат. Спред местни източници американските части са пристигнали в Кобани на 25 ноември 2015 г., а на 22 декември са създали общ оперативeн щаб със СДА в селището Сарин, в северната част на провинция Халеб.

Видно е, че териториите, контролирани от правителството в Дамаск и от кюрдите се разшириха, но не и по начин, че да се сложи край на войната. ИДИЛ продължава да контролира по-голямата част от страната, където са пустинните региони, населени доминиращо от бедуински племена.
Дори падналият в Сирия сняг не прекъсна ожесточените битки. Всичко това, освен другите междувременно възникнали проблеми, ще затрудни започващите на 25-ти януари преговори между правителството и опозицията.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s