Основателят на Стратфор: ЕС ще изчезне от политическата сцена

Джордж Фридман, основателят на частната разузнавателна и аналитична компания Стратфор, наричана често „сенчестото ЦРУ“, смята че ЕС е дотолкова безсилен, че не може да вземе решение дори за собственото си разпускане. САЩ отдавна не го зачитат за фактор, а дори да просъществува в близко бъдеще дори държавите-членки няма да се съобразяват с него, заявява Фридман в интервю за Юрактив

eu-broken1

Евросъюзът е толкова безсилен, че не може да вземе решение дори за собственото си разпускане, затова е без особено значение дали ще просъществува или не.

Фаталната  диагноза постави основателят на американската агенция за стратегически анализи Стратфор Джордж Фридман, цитиран от РИА „Новости“.

„САЩ вече са отписали ЕС от сметките, както и самите страни-членки на Съюза. Към днешна дата никой вече не придава особено значение на препоръките на ЕС, а скоро те ще бъдат напълно забравени”, отбелязва Фридман в интервю за информационния портал Юрактив.

Джордж ФридманДжордж Фридман e американски политолог, основател и директор на частната информационно-аналитична разузнавателна компания Стратфор. Автор на няколко книги, сред които най-известната е „Тайната война на Америка“ от 2004 г.

По мнението на политолога мисията на Европейския съюз се е провалила и едва ли ще се търси негова алтернатива. Като най-ярък пример за провала на евроинтеграцията ной посочва миграционната криза, която показа пълната неспособност на страните от ЕС да се разберат помежду си и да изработят обща стратегия за уреждането на този проблем. Това, по мнението му,  се дължи предимно на загубата на авторитет и политическа тежест на ЕС сред страните-членки.

„Бъдещето на ЕС повдига много въпроси. Но отсега е видна неспособностга му да взима важни решения. Скоро няма да е в състояние да приеме решение дори за собственото си разпускане”, смята Фридман.  

„Най-вероятно с ЕС ще се случи това, което вече е в ход: скоро европейските страни ще престанат да му обръщат внимание”, подчерта политологът.

„Европейските институции приличат на музеи: те все така продължават да са достъпни за граждани и да функционират, но не играят никаква съществена роля”, отбеляза той.

Независимо от факта, че ЕС едва ли ще бъде разформирован, то по всяка вероятност ще изчезне от политическата сцена и скоро ще бъде забравен, заключава Фридман.  

5 коментара to “Основателят на Стратфор: ЕС ще изчезне от политическата сцена”

 1. Спомням си коментарите в Израел на времето: че ЕС за тях е най-сатанистката организация? Тогава той беше с най-успешното селско стопанство. Успяваше и да се противопостави на НАТО. Добре си свършиха работата.

  • Човече, без да те подценявам, но осъзнаваш ли колко вярно е казаното от теб?!

   Цитирам: „Добре си свършиха работата.“
   Мога само да добавя – за съжаление твърде добре!

 2. Трудно ще се отървем от комисарите!

 3. Именцето „Фридман“ достатъчно ясно говори, че става дума не за „путиниски“, а за „чифутистки“ агент. Един от тия, които изобретиха свалянето на „блзнаците“ в Ню Йорк, внедряването на агентката Ангела Меркел в европейската политика и организирането на всички изтънчени и „просташки“ преврати по света, обслужващи техните „сенчести“ интереси за световна доминация!

 4. Както казват американците „Болшит“…ето това е „БОЛШИТ“ с голямо „БЕ“. Хаха…този фритман сигурно е някой путиниски агент.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s