Русия подкрепя кюрдската държава до границата на Турция

За нещастие на Турция, Вашингтон също подкрепя създаването на кюрдска държава, нещо повече – източници отбелязват за сключено тайно споразумение между Вашингтон и Москва за работа със сирийските кюрди, въпреки че Вашингтон реагира въздържано в официалните си позиции, за да не влиза в конфликт с Ердоган. При все че вече става все по-очевидно, че САЩ не спира да счита Турция за важен партньор в НАТО, но намеците, че Ердоган е време да си ходи стават все по-явни

путин-ПКФ-11_cr

Само няколко дни след като нареди изтеглянето на руските сили от Сирия, президентът на Русия Владимир Путин спокойно прекроява сирийската карта, имплантирайки руските интереси в своя първи полуавтономен регион.

Така започва анализа на израелския аналитичен сайт „Дебка”, който е близък до израелските служби за сигурност. Разузнавателни източници на изданието твърдят, че ръката на руския лидер се усеща зад създаването на Кюрдския федерален регион в Сирия, който беше дискутиран на среща, организирана от Кюрдския демократичен съюз в Рмейлан на 17 март.

Новото самоуправляващо се образувание включва трите контролирани от кюрдите анклава – Джазира, Хасаке и Камишли, както и градовете Кобани и Африн.

Според израелците се очаква следващата стъпка на сирийските кюрди да е свързана с въоръжена борба, чиято крайна цел ще е да свърже трите анклава в 500-километрова самоуправляваща се територия, в непосредствена близост до границата с Турция. На този фон, турският президент Ердоган предупреди многократно, че Анкара няма да толерира създаването на кюрдско самоуправление в Сирия и дори би наредил на своята армия да навлезе в Сирия, за да предотврати това.

Според източниците на „Дебка” лично руският президент Путин е уверил кюрдските лидери, че руските военновъздушни сили ще защитят територията им от турската армия.

Вече няколко пъти турският президент Ердоган се опита да спечели превантивна подкрепа от администрацията на Барак Обама за действия срещу кюрдските планове.

Още по-плаещото за Турция е, че тази буферна зона ще е под егидата на Русия.

Подкрепяният от Москва президент на Сирия Башар Асад, е твърдо против кюрдските ходове, в които вижда първата стъпка в разпадането на Сирия на малки етнически и религиозни образувания. Асад обаче е безсилен да се опита да си върне кюрдските анклави докато Москва седи зад тях.

Източниците на „Дебка” коментират символизма в мястото, избрано от кюрдските лидери за провъзгласяването на техните нови планове. Единствената американска военна база в Сирия е разположена в близост до Рмейлан.

7 коментара to “Русия подкрепя кюрдската държава до границата на Турция”

  1. Спокойно деца, предателите са със спец. формиран ген и са антибългари. Така Кабал създаде Сърбия и Румъния срещу българите. Нека се разпилеят на запад да целуват кабалските „благородни възглавнички“.

  2. Кошничката полека се плете въпреки негативните реакции на неграмотниците. Следващата седмица и Кери в Москва ще изкара няколко реда от нея. Ха, ха, ха …

    • Ха-ха…
      Обама се договори и отстъпи пред руснаците и за Украйна и за Сирия (в Украйна трябваше да форсира войната окончателно и да се осмели да я вкара в НАТО !!!), но нали се сещаш, че скоро си заминава. Следващия президент най-вероятно ще е госпожа Клинтън, а тя не се церемони особено относно любимата ти Рашка. :)) Хилъри Клинтън е толкова навита да смачка пияните раШки, че издейства махането от списъка с терористични организации дори на десетки групировки от Чечня и Кавказ, които сега, ако дойде на власт най-вероятно ще подпомогне и ще ритат и шамарят рашките от собствения им тил ухахах потривам раце!

  3. САЩ са верни партниори, те никога не прецакват саузниците си! Не вярвам да не подкрепят Ердоган, макар че наистина се олива напоследък…
    ФАк на Русия!!! Фак на кюрдите!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s