Пет успеха на руската операция в Сирия, за които никой не говори

Русия се превърна отново в международна сила, връщайки се в Близкия изток, подкрепяйки традиционния си съюзник – Сирия. Русия успя да подпомогне правителствените сили да изтласкат терористите и да ликвидират голяма част от тях и техните лидери, както и да накарат Запада и техните съюзници да седнат на масата на преговорите. На 14 март руския лидер Владимир Путин обяви частично изтегляне на руските сили от Сирия. Все пак комплексите S-400 и руското военно присъствие в базите остава

1

Във вечерта на 14 март Владимир Путин подписа заповед за началото на изтеглянето на руските военни от Сирия (малко по-малко от 10хил. човека). Сега всички се опитват да резюмират резултатите от военната помощ на Русия за Сирия, която беше в тон с международното право, тъй като официален Дамаск я поиска още през 2012г.

Анализаторите изчисляват конкретни цифри за загубите в редиците на терористите, освободените територии, благодарение на руските ВКС. Някои говорят за укрепването на позициите на Русия на международната арена и по-конкретно ролята им за това да накарат голяма част от въоръжената опозиция да преговаря с Дамаск. 

Ето пет акцента от руската военна операция в Сирия.

Ликвидирането на висши представители на терористични групи

Zahran Alloush, commander of Jaysh al Islam, sits during a conference in the town of Douma, eastern Ghouta in Damascus

Захран Алуш, лидер на „Джаиш-ал-Ислям“

В края на декември, когато Росия се готвеше да посрещне Нова година в информационния поток не бе отразено достатъчно подробно ликвидирането на Захран Алуш. Въпреки че това се превърна в знаково събитие в Сирия.

Ударът, в резултат на който бе ликвидиран лидера на групировката „Джеиш ал-Ислям“ (първите, които обявиха война на РФ), беше нанесен от руската авиация. Смъртта достигна бившия салафитски проповедник  по време на събиране на местните бойни групи в източните части на Гута, известните покрайнини на Дамаск. В резултат на удара бяха избити лидерите на общо 15 хил. бойци от различни бойни групи. Така тези 15 хил. бойци в миг се оказаха без лидери, а ръководната върхушка на групите им бе обезглавена. Но ликвидирането им има и по-голямо стратегическо значение и отзвук. Турция, Саудитска Арабия и Катар предпочитат да поддържат връзка с групировките на терен в Сирия именно чрез техните лидери. С ликвидирането на един лидер на поддържана от тях групировка трябва да се намери нов, подходящ заместник, който тепърва да изгради връзка с тях и да спечели доверието им.

Знакови победи

3

Жители на Дамаск приветстват завърнал се войник от Сирийската Арабска Армия, участвал в битката за авиобаза Кверис

В Западна Сирия, където въоръжената опозиция, наемниците и терористите се сражават срещу правителствената войска (Сирийска Арабска Армия) с помощта на руската авиация те бяха отблъснати. Това бяха важни победи, които повишиха морала на  правителствената армия значително. 

„300 спартанци“ геройски отбраняваха периметъра около авиобаза Кверис, отблъсквайки обкражаващите я терористи от ДАЕШ („Ислямска Държава“). Буквално за няколко седмици след началото на операцията на руските ВКС, подкрепени от руската авиация сирийските войници успяха да „изчистят“ цялата авиобаза, която е важен стратегически обект.

Бяха отвоювани огромни територии, които затвърдиха позициите на Сирийската Арабска Армия. Провинция Латакия, градове в района на Алепо като Нубла и Захра. В обсадените райони, например Дейр-ез-Зор, беше наложена въздушна поддръжка за правителствените войски. Именно благодарение на руските вертолети сирийската армия сега се намира на подстъпите на Палмира (централна Сирия).

Големи територии на Изток бяха освободени

4

Кюрдски бойци в бившия щаб на ИДИЛ в Шадади, който беше освободен от тях

Говорейки за руската операция в Сирия не трябва да се споменава само подкрепата за сирийското правителство. В Сирия Русия подкрепи и други, които се бият срещу терористите – кюрдското опълчение, което впрочем подкрепят и Съединените щати, въпреки непрестанните истерични изказвания на турския президент Реджеп Тайп Ердоган, който в ключовата битка за пограничния град Кобани, където кюрдите стоически се биеха срещу „Ислямска Държава“, реши да бомбардира именно тях, което беше еднозначна подкрепа за терористите.

5

Местоположението на Шадади

В определен момент кюрдите, подкрепяни от иракските сили успяха да изпълняват много важна задача – да разцепят „Ислямска държава“(т.нар. „халифат“) на отделни анклави в Сирия и Ирак. През изминалата година паднаха Синджар в Ирак, от ИД бе отвоюван краткия път между Рака и Мосул, който те контролираха. Съвсем неотдавна, през февруари, кюрдите освободиха и превзеха сирийския град Шадади (провинция Хасака) – така бе прерязана още една важна транспортна артерия, която служеше на терористите да изпращат подкрепления в Сирия и Ирак и обратно. Операцията бе осъществена успешно, благодарение на многобройните удари на руската авиация по обекти на терористите в самия Шадади, както и по терористите на юг от града – в провинция Дейр-ез-Зор.

Така на ислямистите остана само значително по-тесния коридор в долината на Ефрат.

Русия изпробва най-новите си оръжия и утилизира много стари боеприпаси в Сирия

6

Както е известно, голяма част от използваните в Сирия авиационни бомби са доста стари. Голяма част от използваните бомби са произведени още през съветската епоха. Тяхното обезопасяване е наложително, но това е нещо, за което са нужни не малки средства.

Руснаците приложиха доста успешен и рационален метод: заедно с модерните прецизни бомби, върху главите на терористите бяха изсипвани и бомби, които фактически бяха утилизирани.

Русия обучава и въоръжи правителствените сили

7

Танк Т90С, доставен от Русия за сирийска армия край Дамаск

Независимо, че медиите основно следяха военните действия на руските ВКС, важно е да се напомни и за останалата помощ, която Москва оказа на Сирия. През септември м.г. бяха доставени съвременни и модерни оръжия за сирийската армия и поддържащи ги военни, които обучаваха сирийските си колеги.

Така например в Сирия бяха доставени танкове Т-90С, което позволи на сирийските части, под ръководството на руските съветници, сериозно да повишат бойната си ефективност. 

 Дори при намаляването на интезивността, а по настоящем прекратяването на руските авиоудари (които могат да бъдат възобновени при дадени обстоятелства), про-правителствените сили като минимум съумяват да удържат досега извоюваните си позиции. Нещо повече – в Сирия остават около хиляда руско военни съветници и висококласни специалисти по въоръжението.

 

21 коментара to “Пет успеха на руската операция в Сирия, за които никой не говори”

 1. Поздравления за това, че имате позиция!

 2. Ако смятате ,че Америка е демократична държава-жестоко се лъжете.Припомнете си за кореното население на Америка и кажете ,къде е демокрацията.И сега в Америка само се говори за демокрация ,както тук се говори ,но реалният живот е друго…За съжаление,прехвалената Америка не е това,което си мислите.Там хора умират от глад,без домове,без здравно обслужване..Там само ако имаш пари живееш,ако нямаш-кучета те яли.

 3. „SUBI“ доста добре сте описали нещата, но ще ви поправя за едно. В действителност русите не са ни освободили от Османското робство, а от ЕВРЕЙСКОТО КЛАНЕ. И не е вярно, че сме щели да пишем на турски. Ако на евреите им беше позволено да ни колят и да убиват бременните български майки с неродените им деца, сега щяхме да сме на мястото на Палестинците. Впрочем да забелязва някой прилика в начина на убийства в Палестина и онези в България през Османското робство. Отново бременните са „на почит“, отново децата(онези чиито органи не са изпозвани за трансплантиране на евреи или търговия) биват отделяни от родители и роднини и биват насилствено асимилирани в еврейското „общество“ – това е еничарството!

  Поради тези причини няма как да се наречеш българин и да не си русофил. Запомнете това. Националната и родовата ни памет е свързана с неразрушими невидими връзки с руските.

  Евреите владеят САЩ чрез лобита и инфилтрирани свои агенти в сената, бизнеса и банките. Те са инези които мразят Русия и Владимир Путин. Американците са добри хора. Примитивни в културно отношение, но не са зли. Евреите имат много да връщат на Русия, но няма да успеят, а ние трябва да помагаме, с каквото можем, това, да не се случи.

 4. Путин!
  Най-омразният и ненавиждан човек за българските русофоби, дори повече от Сталин, щото Сталин вече го няма – и немощните им пискливи гласчета се усилват до кресчендо след поредната команда из-зад океана или от Брюксел, когато трябва да джафнат за пореден път срещу Президента на Руската федерация Владимир Владимирович Путин (маймуните на Дарвин, пардон, българските русофоби, особено мразят, когато Путин е наричан с пълното название на длъжността му, и с трите му имена, и тогава чак се давят от плюнките си – затова нека не си отказваме това удоволствие).
  Забелязахте ли как, след като в началото на март прецаканата някога с пура от собствения си съпруг Хилари Клинтън и леко чалналият се във виетнамски плен Джон Маккейн сравниха Путин с Хитлер, нашенските русофобски маймунки започнаха хорово да използват тази банализирана метафора – и се посипаха неумели вариации от рода на „путлер“ и други такива несръчни опити за изпълнение на задокеанския сигнал? Това е още едно сходство между Дарвиновите животинки и българските русофоби – трябва да получат сигнал, за да действат. Ако няма сигнал, не знаят какво да правят и дали ще угодят на господарите си; както маймунката реагира на звънчето за банана, също и те чакат указанието – и започват да плюват наляво-надясно в интернета, по сайтове и блогове, заявявайки по този начин нещастното си съществуване.
  И отново тук маймуната на Дарвин печели по точки в сравнение с нашенския русофоб. Защото тя получава банан. Русофобът получава… да речем, нещо подобно на гол банан, в метафоричен смисъл.
  Понеже за платения русофоб е ясно, човекът плюва и печели пари: плюнка – доларче, храчка – евроче (ако някой знае как е умалително от „евро“, да каже). Но безплатният русофоб? Безплатният, идейният нашенски русофоб се нуждае само и най-вече от това, да го забележат – и си остава само с тази морална награда, ако може да се смята за награда презрението на нормалните хора. А маймуната на Дарвин си спестява това презрение, пък на всичко отгоре остава и с цял банан печалба. Е, кой е по-умен?
  Обаче голямото нещастие, бедата, психическият срив на българския русофоб в сравнение с маймуната на Дарвин е в обстоятелството, че той е комплексиран. Защото нашенският русофоб знае, че нормалният българин дължи на Русия огромната историческа благодарност както заради това, че днес има собствена държава (доколкото я има все още, разбира се), така и заради това, че днес съществува самият той. Много просто: ако Русия не беше освободила неговите предци от робството, доста е съмнително не само дали сега щеше да пише на български, а не на турски, но и дали изобщо щеше да го има на този свят – като се взрем в турските деяния в Батак, Стара Загора и Петрова нива, то оцеляването на предците му, оставайки България в пределите на Турция ще да е било доста съмнително, меко казано…
  Но българският русофоб е комплексиран – за разлика от маймуната. Маймуната не изпитва комплекси. Тя е благодарна, когато трябва да е благодарна. В този смисъл нищо чудно да се окаже, че Дарвин има известно право – поне що се отнася до българските русофоби. Лошото е, че тук имаме обратна еволюция, деволюция – те се смъкват дори под нивото на животно. Животното изпитва чувство на елементарна благодарност, а русофобите в това отношение се приравняват към растенията – а ако вземем предвид твърденията на биолозите, че растенията изпитват чувства и разпознават хора, тогава българските русофоби следва да бъдат класифицирани направо към неодушевените предмети, към минералите или калта, тиня някаква русофобска…

 5. Ужас! Очеизвадно е, че някой не коментира току така, защото е върл фен на Америка. Ама в крайна сметка, всеки има право на предпочитания, не е редно такова натякване.

 6. имам само един въпрос .колко пари е получил европейският боец да пише и ако сумата си струва и аз ще пиша в защита на американците а иначе този е пълен профан тъп като гьон и ако не знае какво е това е подметка.

 7. Eurofighter, ти си пълен тъпанар😆

  • Язък, че имаш такова КРАСИВО и НЕЖНО име! ….и все пак ще бъда цивилизован, европеец и няма да отговоря на просташкия ти коментар, млада госпожичке! в 07:07 сте седнала да ми пишете, че съм тъпанар…предполагам вече сте изпила кафето и сте минала на водка!

   • Ти си един пълен НЕГРАМОТНИК ГЛУПЕНДЕРСКИ! Не си и заслужава човек да си губи времето с тебе! Бог ще ви накаже вас атлантикохамерикански паразити такива!

   • „Цивилизован“ = европеец???Четете история Eurofighter !

 8. България е за Европа, но не в смисъла, както го разбира тролът Еурофигтер – като марионетка на „международната мафия“, а по-скоро според разбиранията на патриота Орбан. Докато Путин действа както досега и търси сътрудничество с Европа на базата на взаимния интерес и респект, ние ще подкрепяме такава политика. За съжаление поради ограбването на България днешните политици търсят съюзници точно където не трябва, което отслабва още повече защитните сили на държавата!

 9. Eurofighter ти си маймунофил

  • Маймуните са по-умни от вечнопияните миризливи руснаци! Предполагам съм „маймунофил“, защото не симпатизирам на Рашката ти, а президента на САЩ е афроамерикан. Хмм…да, такъв е, защото америка е свободна, велика, държава на свободите и демокрацията, а в Русия пребиват тъмнокожите по улиците и ги провисват по дърветата, защото руския фашизъм е дивашки, това е руския ултранационализам днес – див фашизам, подклаждан от джуджето Путлер! И по-добре „маймунофил“, отколкуто „русофил“ как не ви е срам да харесвате русия, тази пропаднала държава, която само влачи танкове и бомби по Червения площад и с това се гордее точно като приятелчетата им от Северна Курея :)) Но те диктаторите си приличат , навремето и Хитлер така е разнасял танкове и бомби из Берлин. Заминавай в Сибир! Ама нее ти няма да заминеш в Русия, ще идеш на Запад нали? Искаш шоколадови яйца, дънки „Ливайс“, искаш Ферари, искаш жена със силикон, за това колкото и да обичаш пиянската кочинка Раша ти би отишъл в Америка да живееш.

 10. Кой ще си плати бе?! Освобождават територии от едни главорези и се изтеглят! Това ли ще си платят?! Да, то добри дела не остават ненаказани! Заслужавате да си сърбате немско-Хамериканската попара на стотици хиляди бежанци! Ненормална работа

  • По-добре „немско-американска попара“, отколкото руска водка и вмирисания руски окупаторски ботуш! Русия отишла да „освобождава“ територии в Сирия, щото била много загрижена? Ха-ха! Ми да беше вляза в кампаниата на циливизилизования свят, оглавена от най-демократичната държава – САЩ ! Но не го направи, а отиде там да избива невинните хора и опозициията!!! Путин е диктатор и края му ще е като на всеки диктатор, рано или късно САЩ ще демократизира и Русия! Мръсна руска подложница! Блядь! Сигурно вече си пияна, нищо че няма обяд още! Никаква българка не си ти ! България изповядва евроатлантическите ценности и е партньор на САЩ, а Русия е враг ! Враг! Руския окупатор граби и избиваше българите 45г. НИКОГА ВЕЧЕ!!!

   • РУСКОТО КРЕМАЛСКО ДИКТАТОРЧЕ ПУТЛЕР ОТИДЕ ДА СПАСЯВА ПРИЯТЕЛЯ СИ ДИКТАТОР УБИЕЦА НА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОТ – БЪШАР АСАД! ТОВА Е КАМПАНИЯТА НА РАША В СИРИЯ!

 11. Русия ще си плати, че обърка плановете на циливизиливования свят в Сирия!

  • Ти си един пълен НЕГРАМОТНИК ГЛУПЕНДЕРСКИ! Не си и заслужава човек да си губи времето с тебе! Бог ще ви накаже вас атлантикохамерикански паразити такива!

  • eurofighter, махай се от този сайт бе, платена проститутко, жалка отрепка…

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s